Румен Радев: "За будителството като уникална българска категория няма времеви и социални рамки!"
Сподели:
01 Ноември 2019, Петък

Президентът честити празника на Народните будители

За будителството като уникална българска категория, няма времеви, пространствени и социални рамки. И в миналото и в днес будителите са свободните и просветените личности, които със слова, със знание и с талант, и с доблест отстояват българщината. Гледат смело в бъдещото и гонят духовете. Това заяви президентът Румен Радев в речта си по повод Деня на Народните будители.

"За мен е чест да застана до книга, която символизира българското духовно величие - "История Славянобългарска", преписана от Софроний Врачански. Благодаря на Народната библиотека, че ни предостави тази книга. Тя е свитеделство за огромната роля на славянската църква, за запазването на нашата идентичност, език и вяра.

Днес президентската институция отваря врати за бъдещето на България, за нашите децата - ученици и студенти. За младите хора е много важно да разберат същината на този празник. Да помнят, че образованите и почтените личности движат света напред, защото непокорството на мислещия човек е изпитание за неговото битие, но и дар за неговите сънародници. Честит празник!", каза още държавният глава.

Пред журналисти преди словото на президента говори Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. „Този прекрасен празник ни вдъхновява да работим за благото на нашия народ и на всички, които са възлюбили Христовата вяра. За много години!”, каза патриархът.Източник: epicenter.bg

Сподели: