Дирекция „Български документи за самоличност": "Издадените удостоверения за първия тур на изборите не важат за втория "
Сподели:
01 Ноември 2019, Петък

Издадените удостоверения за първия тур за 27 октомври не важат за втория тур, тоест ако има такова издадено удостоверение, което лицето не е използвало на първия тур, това удостоверение не важи за втори тур.

Това каза директорът на Дирекция „Български документи за самоличност“ Светлана Ценева на брифинг.

Цанева посочи, че продължава усиленото издаване на лични карти. „Над 77 000 лични карти от началото на започване на месец октомври са издадени от звената „Документи за самоличност“ и от 29 до 31 октомври са издадени вече 215 удостоверения за гласуване“, допълни тя.

Статистиката от първия тур на местните избори сочи, че са издадени 2 227 удостоверения, които са важали единствено и само за изборния ден и са издадени над 66 000 лични карти, с които гражданите да гласуват. Звената за документи за самоличност ще работят и на втори тур там, където има балотаж за кметове. На 2 ноември те ще работят от 08.30 до 17.30 часа, а в изборния ден ще работят от 08.30 до 19.30 часа.

Всеки български гражданин, който желае да упражни правото си на глас, може да си получи издадената лична карта, ако е подал заявление преди изборния ден. В случай на изгубена, повредена или унищожена лична карта, гражданите могат да посетят звената „Документи за самоличност“, да подадат заявление за издаване на лична карта и да получат удостоверение, което важи единствено и само за изборния ден за гласуване.Източник: epicenter.bg

Сподели: