Зъбите и сърцето – каква е връзката?
Сподели:
05 Ноември 2014, Сряда

Както е добре известно в последно време хората редовно се замислят за здравето на своето сърце и редовно харчат добра сума пари за профилактика на неговите заболявания.Това се дължи на факта, че процентът на хора с проблеми, засягащи сърцето все повече се увеличава. Ето защо по света се харчат милиони долари всяка година за профилактика на сърдечносъдовите заболявания като в повечето случаи хората дават доста пари за различни здравословни готварски книги, фитнес уреди, карти за фитнес посещения и какво ли още не. Даването на пари за изброените неща е страхотно, само че в повечето случаи се пропуска един много важен фактор за здравето на сърцето. Досетихте ли се кой е той? Този фактор е здравето на вашите зъби и венци.

Може би вече знаете, че съществува сериозна връзка между здравето на дъвкателния ви апарат и здравето на целия организъм?! Все пак едно от последните проучвания доказва, че загубата на зъб вследствие на пародонтит може да е ранен, но много важен сигнал за започващо запушване на артериите, което може да доведе до сериозен проблем със сърцето. Предишни изследвания са доказали връзка между заболяванията на венците и сърдечният удар и инфаркт. Експертите смятат, че бактериите, които причиняват възпаление на венците могат да причинят опасни възпаления и на кръвоносните съдове.

Учените открили още, че разпространението на артериалната плака корелира с броя на липсващите зъби на изследваните – колкото по-разпространена е тя, толкова повече липсващи зъби имали пациентите.

Еднопот първите проучвания по темата: “Връзката между грижата за устната кухина и сърдечните заболявания”, изследователите са проследили над 11 хиляди възрастни хора. Те са обърнали особено внимание на физическата активност на изследваните, също така тютюнопушенето и здравето на устната кухина. 71% от изследваните са съобщили, че мият зъбите си два пъти на ден. За посещение при стоматолог на всеки шест месеца са съобщили 62% . Събирайки сведения за факторите, способни да окажат влияние върху риска от сърдечни заболявания, учените са изяснили, че при хората миещи зъбите си само понякога, рискът от сърдечно заболяване е увеличен с 70%.

Затова профилактиката на сърдечносъдовите заболявания не включва само здравословно хранене и спорт, а също така и:

информираност за правилна хигиена на съзъбието и околните тъкани;
редовно ползване на четка, паста и конец за зъби;
поне веднъж на 6 месеца посещение на зъболекар;
редовна професионална орална хигиена;
при вече развило се пародонтално заболяване – следване на препоръките на стоматолога за неговото лечение.

„Красива усмивка, здраво сърце!“Автор: д-р Богомил Стоев
Източник: puls,bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички