Лечебната сила на дърветата
Сподели:
10 Май 2018, Четвъртък

Тази сила е позната още от древните гърци. Днес все повече лекари и знахари доразвиват древните лечебни методи.

Борът лекува кашлица и действа успокояващо. При простуда разходката в борова гора веднага регулира дишането. Смолните изпарения регулират кръвното налягане, гневът минава. А боровото масло, може да се вдишва в парна баня. Лечебно действие има и магнитното поле на 5 м около бора.
Дъбът активизира кръвообращението. Доближи ли се човек до дъб, веднага усеща тихо и нежно раздвижване на дървото. Той активизира вътрешната енергия и ускорява кръвообращението. След голямо напрежение или болест се препоръчва да се обгърне ствола на дъб за 7-8 мин. дневно. След седмица настъпва чувство на освежаване и обновление.
Върбата - създава усещане за щастие. Силното магнитно поле на върбата действа пряко върху душата. Чай от върбови кори действа болкоуспокояващо и помага при артрита и невралгия. Според някои върбата усилва депресията при хората и агресивността при животните. Препоръчва се децата да не играят близо до върба.
в."Трета възраст"бр.42/96г.

Вълшебната сила на дърветата

Някои хора смятат бряста за лошо дърво. Въпреки че е красив на хората не действа много добре. Неговото място си е в гората, а не в градината край къщата.
Друго нещо е ябълката, с нейните розови цветове и сладки плодове. Тя винаги е била добър приятел на човека. Щом сте научили, че някой човек е решил да отсече ябълката си, помолете го да ви даде няколко клона от нея. Накиснете ги в морска или солена вода и нека престоят така 28 дни. След това ги изсушете и ги сложете в камината. Сега ябълката не само ще ви радва с разноцветния си пламък и приятна миризма, а в течение на една година ще имате късмет. Това казва народната мъдрост.
Добре влияят върху човека брезата, кленът и дъбът. Смята се, първите два вида дървета спомагат за просперирането, а последното е добър пазител. Добър съсед е зелениката. Тя ни дава шанс в печалбата. Негова противоположност е платанът, може би за това често го наричат дървото на бедността. Много добра е репутацията на ясена. Той често се споменава в заклинанията и легендите. Съществува например старинна рецепта за премахване на брадавици. По време на намаляващия месец, тайно от всички (иначе заклинанието няма да стане) прекръстете с игла три пъти всяка от брадавиците си като повтаряте шепнешком: "Ясене, ясене, вземи ми брадавиците". След това забийте иглата в кората му и чакайте. Постепенно брадавиците ви ще изчезнат и ще се появят върху дървото.
Медиците вече са признали помощта на магията. Какъв е механизмът на действието и обаче не е известно.
Такива великани като ясена днес по-рядко се срещат в градините, затова той може да бъде заместен с офиката. Нейните чудесни гроздове радват очите през есента.Офиката е мразена от злите духове и никаква черна магия не може да вирее край нея. Плодовете на офиката са любимо лакомство за птиците. Собствениците на градини не обичат много птичите ята. Все пак не прогонвайте пернатите. Когато в градината има много птици, това е свидетелство за добра атмосфера царяща там. В местата където се е заселило злото, птиците не пеят.
в."Психо+"бр.4/29.01.97г.

Дървета доктори бдят над човешкото здраве

Отдавна се знае, че ако човек стои в гората до бреза, дъб, бор или ела, се изпълва със сила. Когато е ядосан и му е трудно да се успокои, помага не само чашка силно питие, но и "прегръдка" с топола, трепетлика, смрадлика които отнемат напрежението.
Руснакът инж. Б. Додонов се заинтересувал от биоенергетиката на дърветата. Той започнал да експериментира и открил техни учудващи свойства. Чаша с вода, поставена в брезово трупче с дупка в средата, зеленясва по-бързо от вода оставена на страна. Но сложи ли се в трупче трепетлика, водата се запазва по-дълго време.
Изследвали въздействието на дърветата върху кръв и открили, че брезата окислява лесно липидите. Това води до подмладяване на клетките. Затова медиците вече препоръчват да се поставя брезово трупче или парче от дърво върху тялото при хронични заболявания като атеросклероза, хепатит, гастрит, язва, колит, простатит, пиелонефрит. Трепетликата прочиства клетките от шлаката и се препоръчва при остри възпалителни процеси: ангина, грип, пневмония. Опитите показват, че трепетликата и тополата "изсмукват" енергия от почти всички хора. За някои с такова действие е елата. Но шампион по отнемане на енергия, както от човек така и от бактериите е трепетликата. Дъбът, брезата, борът и кестенът пък подхранват с енергия. Любопитен факт е, че и едното и другото свойство са присъщи не само на живите дървета, но и на мебелите направени от тях. За това не поставяйте в стаята вещи и растения, отнемащи от енергията ви- може да се разболеете.
За да намерите "изсмукващи" и "отдаващи"енергия дървета, изрежете лентичка станиол с дължина 10-15см и ширина 2-5мм.
Хванете я за единия край с палеца и показалеца и внимателно пристъпете към дървото. Ако свободния край се насочи към растението, значи то притежава изсмукващи свойства, ако бъде отблъснат, дървото е "подхранващо". Не избирайте малки и болни екземпляри- насочете се към големи и красиви- те имат повече енергия.
Инж.Додонов съветва още да се сприятелите с дървото, което сте избрали, да му поприказвате, са да влезете в силен биоенергетичен обмен с него. Снемане на енергия с "изсмукващи" растения се прави, когато тя е твърде много в организма. Признаците са главоболие, невроза на сърцето, болка в черния
дроб, гуша, възпаления, изгаряния, травми.
Подхранване е нужно, когато енергията на организма не достига.Тогава се явяват простуди, ангини, стомашно-чревни разстройства, артрити.
в."Жълт труд"бр.13/28.03.97г.

Гората лекува

Много хора отиват в гората да подишат свеж въздух, да се полюбуват на зеленината и главно - да се полекуват с помощта на дърветата. Според нашите предци растенията не са равнодушни към хората. Борът и брезата отдават най-хармонично енергия на човека (не в излишъци както дъбът), а елата, трепетликата и тополата я отнемат. По най-нови данни радиусът на това въздействие на здраво дърво е 2-3 метра, а на болно много по-малко.
Не избягвайте елата, трепетликата и тополата -те не са вампири! Тези дървета добре поемат болката при възпалителни процеси, отделят излишъка от енергия, натрупана в някой орган.
Борът не само зарежда човека с енергия, но го и лекува. Запарката от борови иглички отстранява умората, укрепва тялото и "очиства душата"- такива качества и се приписват в Корея. Тя стимулира храносмилането, укрепва кръвоносните съдове, отстранява ставните болки. Напитката е ефикасна при
лекуване на артрит, парализа на ръцете и краката, неврастения.
Начинът на приготвяне е прост: боровите иглички се измиват добре със студена вода; потопяват се за кратко време във вряла вода; подсушават се и се нарязват на ситно. Слагат се в дървен или емайлиран съд. Заливат се с преварена изстинала до 60'С вода в пропорция: 4-5 части иглички на 1 част вода. Кисне 5-6 часа. След това се филтрира и се добавя малко захар. Пие се.
Могат да се използуват и сушени иглички. Тогава се прави отвара - варят се 10-20минути, прецеждат се, добавя се малко захар и се пие.
в."Лечител" бр.19/27.06.97г.

За всяка болка и дърво

Брястът- срещу злото, храстче от глог -за късмет, орехови листа - за здрав сън.
От древни времена за човека дърветата са живи същества, те чувстват, мислят и страдат, притежават чудодейна сила и присъствието им в живота му има особен смисъл. Някои обреди и важни празнични събития трябва да се извършват до определен вид дърво-неговото присъствие ще прогони силите на злото и ще осигури здраве и благоденствие. И въпреки, че всеки народ си има свои поверия, те си приличат по вярата в добрата закрила на природата.
Когато българинът започвал да гради нова къща или загражда нов двор, непременно трябвало да посади бряст. Така къщата не запустява и в нея не влиза ни зло, ни болест. Оброчните места също са под брястови дървета. Това дърво е свещено и самодивско, то не бива да се отсича. Под него може да се спи и почива спокойно,без страх,че ще се случи нещо лошо.Трънката също пази от чума и холера, затова с нея ограждат дворовете. А по време на вършитба, за да не се извие вихрушка или змей да грабне мома или невеста, премитали хамбарите с клонки от трънка.
Глогът, червен или черен също има магическа сила - разгонва зли духове. В чийто двор расте черен глог, там таласъми не влизат,а клонка от червен глог, сложена под прага на къщата, спира болестите. От него се правят и кръстчета за късмет и здраве. Който носи глогова пръчка може без страх да пътува нощно време.
Не спете под орех, защото под него си почиват лошите духове и човек се разболява от лоша болест. През русалийската неделя момите и булките трябва да носят в пазвите си орехови листа и пелин, за да прогонят змейовете и самодивите. Това дърво обаче е и много лековито.
Със запарка от листа (1чаена лъжичка на100мл вода)се правят компреси при възпаление на кожата и разширени вени. В хомеопатията от орехово масло се приготвят лекарства за черния дроб и против главоболие. Народната медицина препоръчва орехов чай при диабет и ревматизъм, а според езотериците, ако искате да имате здрав сън, напълнете възглавницата си с орехови листа.
Българският народ смятал старите дъбове за свещени- курбани и други религиозни празници трябвало да се правят при тях. Бухалката за пране и кобилицата за вода също трябвало да е от дъбово дърво. А отварата от жълъдите му се използува при кожни заболявания, рани в устата и при разстройство.
Борът заради здравината и вечната си зеленина е символ на светлината, надеждата и безсмъртието. Той олицетворява младостта, силата и красотата.
Под сянката му си почиват самовилите, сърните и елените. Етеричните масла в иглите му действат антисептично и откашлящо - с тях се правят инхалации и чай. В хомеопатията боровата есенция се препоръчва при ревматизъм и екземи. Баня с нея помага при настинка и кожни проблеми. Езотериците смятат, че който стои под бор, ще забрави тъгата и тялото му ще се зареди с енергия.
Сравняват стройната мома с тополата- "снагата и - тънка топола", а най-доброто пожелание са малкото момиче е да порасне като това дърво. Листата и корените на тополата съдържат вещества, които успокояват болките и действат антибактериално.Употребяват се при ревматични болки и възпаление на простатата.Балсам от топола се прилага в хомеопатията при херпес. Народната медицина препоръчва чай от кората при камъни в бъбреците.
в."Феномен"бр.19/22.05.97г.

Избрахте ли своето дърво?

Потрябва ли ви жизнена енергия можете да се заредите от него.
Отидете на разходка в гората, парка. Разгледайте дърветата наоколо- тяхната форма, короната им, клоните, листата, корените, пресичащи земята наоколо. След това забравете всичко, което сте видели и се отдайте на спокойствието и силата излъчени от леса. Изберете из между многото едно дърво- това което усещате, че ви привлича неустоимо. Изучете го внимателно, прегърнете го - от сега нататък то ще е "вашето дърво". Облегнете гръб на дънера му, задръжте дланта на дясната си ръка върху слънчевия сплит (във вдлъбнатината малко над стомаха ), горната част на лявата си ръка поставете в областта на бъбреците, а дланта и допрете до дървото. Отпуснете се. Би трябвало скоро да почувствате как жизнената енергия на растението преминава във вас. Останете така 20 мин., концентрирани и спокойни. Това има регенериращ ефект, помага при стрес и преумора.
При своето дърво може да се връщате винаги, когато имате нужда от сили. То винаги ще ви откликва. Достатъчно е дори само да го връщате в съзнанието си. Запомнете го добре, и ще можете да правите упражнения у дома си. Първо ще трябва да си представите дървото, а след това мислено да се уподобите на него. Гръбначният ви стълб символизира стеблото му, разперените ръце клоните му, а краката - корените му. Добре е да имате в себе си лист от своето дърво.
Това упражнение за релаксация и възстановяване е от времето на древните келти. Те вярвали, че гората е най-доброто място за отмора и за зареждане на човека с жизнени сили. До такава степен издигали в култ дърветата, че налагали тежки физически наказания на всеки, който наранял дърво. В Ирландия техните последователи днес стават все повече, познанията на древните се популяризират в клубове на природолюбителите.
в."В-к за жената 168"бр.20/16.05.97г.Източник: http://www.mirolm.hit.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички