Яжте покълнали храни. Те правят чудеса
Сподели:
13 Ноември 2014, Четвъртък

В най-луксозните ресторанти по света, се предлагат покълнали храни. Който ги е опитал, става техен поклонник за цял живот.

Този вид храни влияе идеално на кожата,зъбите и косите. Кожата се опъва, зъбите укрепват,а имаме случаи когато побелели коси възвръщат цвета си.
Как да си приготвим покълнали храни? Вземаме шепа зърна и след като ги измием, ги поставяме в глинена чиния. Сипваме вода, колкото да ги покрием и захлупваме отгоре. Поставяме глинения съд на топло, понеже сега е зима, а лете той трябва да бъде на сянка. На другия ден измиваме зърната, но този
път върху сито и пак ги връщаме в чинията. Задължително е да са влажни! За едно денонощие кълновете са готови. Това е вече деликатесът, който ни е нужен. Изяждаме го с голям апетит.Хубаво ще е, ако най-малко две седмици в месеца радваме тялото си с този специалитет.
в."Жена"бр.47/16.12.96г.

Покълнали семена

Винаги и особено през зимата и в периоди на икономическа криза, която сега преживяваме, покълналите семена отговарят на две основни изисквания: изключителна полезност за организма и минимални разходи за храна.
Известно е, че покълналото семе в много отношения се отличава от инертното - в него настъпват редица положителни изменения в състава му, гарантиращи живота на бъдещото растение. Същите тези жизнено важни съставки са необходими и на човека: аминокиселини, мастни киселини, прости захари, голям набор от витамини, минерални соли, ензими и др. И още по-важен е фактът, че всички тези хранителни и биологично активни вещества, особено в житното зърно, са в пропорции, както и в човешкото тяло и много лесно се усвояват от организма.
Освен житото могат да се използуват като покълнали слънчогледовото семе (обелено), лещата, соята, фасулът, царевицата, сусамът, тиквеното семе и др. Очевидно е, че шепа покълнало жито, превъзхожда по своята полезност за организма и във всяко друго отношение цял хляб, особено ако той е бял. Сравнете обаче обема на шепа зърно и на един самун хляб.
в."Дар"бр.4/29.01.97г.

Пшеничен зародиш за добра имунна система

Напоследък се заговори твърде много за ефекта от употребата на покълнали семена и особено на покълнали пшенични зърна. Всъщност ние не откриваме нищо ново. Още най-древните цивилизации във възхода на своето развитие са ги използували в бита си. Есеите в древния Израел и Египет, после древните гърци, а някои източници твърдят, че в по-нови времена капитан Кук е спасил своите моряци от скорбут чрез употребата на покълнали семена. В Индия те също са били познати и използувани от много векове. На какво се дължи този ефект и защо хората, които веднъж са ги употребявали,постепенно ги включват в своето меню като редовна хранителна добавка? По време на покълването се активизират всички биохимични процеси в зърното. Под действие на влагата, температура около 20 градуса С и кислорода на въздуха започва усилено образуване на ензими, които от своя страна активизират разграждането на белтъчините в зърното до аминокиселини, включително и незаменими аминокиселини, на мазнините- до мастни киселини, включително и растителните есенциални мастни киселини, на скорбялата до прости захари. Същевременно се подпомага образуването на нови ензими и много витамини и микроелементи. Всъщност настъпва един истински взрив в биохимичния състав и активността на веществата в зърното, което осигурява в близко бъдеще израстване на цяло ново растение от мъничкото зърно, акумулиращо в себе си големи потенции. Всичко това прави покълналите семена, изключително богата и пълноценна храна за човека, много по -добра от свареното, смляното или обработено по друг начин зърно. Научни изследвания показват, че съдържанието на вит.С, витамините от групата В, бета-каротин (провитамин А) и най-важните незаменими аминокиселини в първите дни след покълването рязко се увеличават. Затова покълналите семена са много полезни при хора с намален имунитет, прекарали сериозни заболявания, при хронични заболявания, особено туберкулоза, анемия, нарушения в храносмилането, при хора с високо ниво на кръвния холестерол и от там опастност за развитие на хипертония, инфаркт, инсулт или атеросклероза. Покълналите семена са особено полезна добавка към храната на децата.
Как да покълнат семената при домашни условия? Вземете 2-3 супени лъжици негрухана пшеница и ги поставете в чист стъклен буркан. Залейте ги с вода около 10-12 часа. След това покрийте буркана с
тензух. Изцедете водата и промийте добре зърната. След около едно денонощие ще се получат кълнове с големина 1-2 милиметра. В следващия брой на в-ка ще ви предложим и различни рецепти за използуване на покълналите зърна.
д-р Гергана Гешанова в."Агро пари"бр.7/20.02.97г.

Рецепти с покълнали семена

Закуска

* Поставете 1-2 супени лъжици сушени плодове(стафиди, смокини), 1 супена лъжица ядки (бадеми, лешници, орехи) и 1 супена лъжица овесени ядки, залети с вода за една нощ. На сутринта прибавете една супена лъжица покълнало жито, настъргана ябълка и по желание половин чаена лъжичка мед. Получава се силна хранителна закуска, от която не се дебелее и не ни се приспива, а напротив - до обяд се чувстваме заредени със сила и енергия. Редовната употреба на такава храна ни осигурява добър внос на всички микро - и макроелементи, от които се нуждаем и необходимите витамини и ензими. Тази рецепта може да се използува и за десерт в по-тържествени случаи.
* 1 супена лъжица смлени покълнали пшенични семена и 1 чаена лъжичка мед се заливат с чаша кисело мляко. Това е пълноценна закуска, както за деца така и за възрастни хора.
Обяд
* Сурова салата от 2 каф. чашки покълнало жито, 1 каф. чашка ситно нарязан лук, 1/2 връзка нарязан магданоз, 1/2 връзка нарязан джоджен, 1/2 връзка нарязани листа от целина и една нарязана червена пиперка. Добавя се малко сол, олио и лимонов сок. За някои това може да играе роля и на пълноценен
обяд.
* Смляно покълнало жито може да се добави на всякаква салата от листни зеленчуци или настъргани корени и особено там, където е подходяща и добавката от 1-2 супени лъжици кисело мляко.
* Добавка от смляно покълнало жито може да се направи към сместа за кюфтенца от соя или някой друг вид постни кюфтенца или сърмички. Това дава много специфичен приятен вкус и въпреки топлинната обработка много биологично активни вещества се запазват.
* Смляно покълнало жито може да участва и в приготвянето на соев пастет заедно с предварително накиснатата, сварена и двукратно смляна соя и подправки от лук, чесън, олио, сол, лимонов сок и малко вода.

Десерти
Покълналото жито по-ситно или по-едро смляно може да присъства като богата хранителна добавка към всички видове тестени десерти-кексове, рула, питки, и други сладкиши. То им придава вкус подобен на орехите и много полезни за здравето ни добавъчни вещества. Всеки който иска да има добро здраве, добри защитни сили, правилно храносмилане, да няма анемия, повишен холестерол и опастност от атеросклероза и инфаркт, трябва редовно да включва в менюто си под някаква форма (за предпочитане сурово) покълнало жито, както и всякакви други видове покълнали семена и зърна. Това ще му даде сили, жизненост и енергия.
д-р Гергана Гешанова в."Агро пари" бр.11/19.03.97г.Източник: http://www.mirolm.hit.bg

В категории: ХРАНЕНЕ И СПОРТ
Сподели:
Красота и козметика Виж всички