Във Варна откриха център за транслационна медицина и клетъчна терапия
Сподели:
22 Декември 2014, Понеделник

В УМБАЛ „Св. Марина” във Варна бе открит център по транслационна медицина и клетъчна терапия.

В центъра ще се извършва извличане и съхранение на стволови клетки от пациенти за автоложна трансплантация. Той разполага общо с шест основни зали. Оборудването и апаратурата са на стойност малко над 2 млн. лева, а средствата са осигурени по оперативна програма „Конкуреноспособност“, съобщава местният moreto.net.

От болницата информират, че в центъра ще се прилагат иновативни световни диагностични методи и методи за проследяване на онкохематологични заболявания.

Лабораториите на центъра са продукт на общите усилия на МУ „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна и МБАЛ „Света Марина“. Осигуряването на  аферезни продукти за пациентите, подлежащи на автоложна или алогенна  трансплантация на стволови клетки, ще даде възможност за значително подобряване на качеството им на живот. Лабораториите в Центъра за транслационна медицина и клетъчна терапия ще се ползват и за обучение  на  студенти, стажант-лекари и специализиращи лекари. В тях ще бъдат реализирани и научни изследвания в центъра в областта на молекулярната биология.

“Това е център, който може да се използва пряко не само за хематологични научни изследвания. Използвайки стволовите клетки, може да направим опит да си отгледаме роговица, тъй като тя е подменяема“, посочи офталмологът проф. Христина Групчева.Източник: Zdrave.net

Сподели:
Здраве от природата Виж всички