Как храната поддържа здравето?
Сподели:
11 Юни 2018, Понеделник

Храната има основно значение както за физическото, така и за психическото здраве.Организмът има невероятния потенциал да се самолекува, а правилната храна може да му бъде от помощ. Идеята за храната като лек е стара, но има нови доказателства в тази насока.

Така например стомашните киселини могат да се повлияят с правилния подбор продукти за консумация. Следва да се добавят повече зеленчуци, а рафинираните зърнени култури да се заменят с пълнозърнести.

Тайната се крие във високото съдържание на разтворими фибри, които спомагат движението в червата. Колкото по-голяма е консумацията на фибри, толкова по-малко време храната прекарва в стомаха.

В зимното меню трябва да има и селен, тъй като той играе основна роля по отношение на функцията на имунната система. Този елемент спомага за изграждането на белите кръвни клетки.

Ефектът на селена е бил обект на различни проучвания, които установяват, че неговият дефицит води до утежняване на симптоми на грипа. Това е условие, което дава възможност на леките грипни вируси да мутират в по-вирулентни щамове.

Само една порция камбала или сардини доставя повече от 60% от препоръчителния дневен прием, а също така осигурява и омега-3 мастни киселини, които спомагат за подобряване на настроението.

През зимния период изключително важна съставна част от менюто трябва да има витамин А. Той поддържа лигавиците влажни и здрави, така че микробите да не могат да преминат през тях. Къде да намерим този витамин? В зелето, спанака, тиквата, морковите.Източник: Puls.bg

В категории: ХРАНЕНЕ И СПОРТ
Сподели:
Хранене и спорт Виж всички