Женшен: ползи за здравето
Сподели:
12 Март 2015, Четвъртък

Различните видове женшен са използвани от традиционната медицина от преди над 5000 г.

Под името женшен всъщност се обединяват няколко вида растения от едно и също семейство. В народната медицина от различните части на света съответно се използват различните видове женшен. Най-масово застъпени и днес са т.нар. азиатски (или корейски) женшен - Panax ginseng, американския - Panax quinquefolius и т.нар. сибирски женшен - Eleutherococcus senticosus. На практика последният грешно се определя като женшен, защото растението, макар да има сходни свойства и е от същото семейство (Araliaceae), но е от друг вид (Eleutherococcus).

Независимо обаче за кой от видовете става въпрос, коренът от женшен е едно от най-популярните и широкозастъпени в традиционната медицина, а и в днешното производство на хранителни добавки, растения.

Защо хората и днес приемат женшен

Женшенът традиционно се използва при различни състояния и заболявания. За съжаление само някои приложения са научно изследвани.

На практика има 2 основни вида „истински” женшен – американския и азиатския. Основното активно вещество в тях са гинзеноидите. В т.нар. сибирски женшен с подобно действие са елеутезоридите.

Женшенът най-общо се определя като адаптоген, т.е. притежава свойството да помага на организма да се нагажда към ситуациите на стрес и бързо променяща се среда. Затова и той често се препоръчва, за да подсилва съпротивителните сили на организма (имунитета) и да увеличава енергията в тялото. В исторически план женшенът е бил използван именно с такава цел, включително при хора в напреднала възраст и при възстановяване от заболяване.

Някои нови изследвания показват, че женшенът може да намалява нивото на кръвната захар. Разбира се, диабетиците могат да приемат както женшен, така и всяка друга добавка само след консултация със своя лекар.

Други данни сочат, че поне временно и в умерена степен женшенът подобрява концентрацията и способностите да се учи и помни. Затова нерядко в днешната практика при хранителните добавки той се комбинира с гинко билоба.

Макар и по-малко на брой, са правени изследвания, които показват, че е възможно женшенът да се използва при рак, хронична умора, еректилна дисфункция, хепатит С, високо кръвно налягане, менопауза.

Чаят от женшен, заради свойството си да потиска апетита, се препоръчва в комбинация с диети за отслабване.

Колко женшен трябва да се приема

Няма официално установена препоръчителна дневна доза за женшена, но практиката показва, че, ако става дума за най-масово използвания вид екстракт (със стандартизирано съдържание на 4% гинсеноиди), оптималното количество е 100 до 200 мг в капсула, 1 или 2 пъти дневно.

Възможни нежелателни ефекти от употребата на женшен

Поради липсата на много мащабни изследвания при общите препоръки за употребата (или избягването на такава) на женшен се взема предвид и традиционната медицина.

• Като цяло докладваните странични ефекти са малко и са в рамките на умереното. Заради стимулиращото му действие се счита за нормално, че при някои хора употребата на женшен (особено по-продължително време или в голяма доза) може да предизвика безсъние, изнервеност, главоболие, замаяност, стомашни разстройства и др. При жени, приемали женшен продължително време, макар и рядко се наблюдават промени в месечния цикъл и свръхчувствителност на гърдите. Има някои данни и за алергични реакции.

• Тъй като женшенът може да понижи нивото на кръвната захар, хората приемащи лекарства срещу диабет, трябва преди да започнат приема да се консултират със своя лекар.

• Кофеинът може да засили стимулиращите ефекти на женшена.

• За да се намали риска от странични ефекти, някои специалисти препоръчват приемът на женшен да не трае повече от 3 месеца (без прекъсване), а още по-добре да бъде до месец, като след 2-4 седмици цикълът може да се повтори.

Поради липса на данни женшенът не се препоръчва за употреба при бременни, кърмачки и малки деца.Източник: zdrave.bg

Сподели:
Красота и козметика Виж всички