Хрупкавата краставица – лечител на множество болести
Сподели:
04 Септември 2018, Вторник

Яжте всеки ден по една краставица, и ще пречистите тялото си, ще изведете излишните течности и ще алкализирате тялото си

Сигурно няма човек, който не обича хрупкавата краставица.

На салата или просто така – за разхлаждане, полезният зеленчук е не само вкусен и приятен, но и помага при десетки здравословни проблеми.


Полезната краставица съдържа 90% вода и то дестилирана, което я превръща в освежаващо средство, особено необходимо в горещите летни дни. Тя зарежда със свежест, защото температурата в месестата част обикновено е с 20 единици по-хладна от температурата на въздуха.


Поради предимно водното си съдържание, половин порция краставица наброява само 10-12 калории, което прави зеленчукът идеален продукт за отслабване. Тази полза обаче има неприятна обратна страна – количеството на полезни вещества също е сравнително малко. Основните витамини, които влизат в състава на свежия зеленчук, са витамин А и С – само 2% от дневните нужди за последния.


Яжте всеки ден по една краставица, и ще пречистите тялото си, ще изведете излишните течности и ще алкализирате тялото си

За сметка на това пък от 2 грама общо съдържание на въглехидрати, само един от тях представлява захари. Няма мазнини, а енергийната стойност на 100 грама е незначително.

Ценното при хрупкавата краставица е наличието на фибри. Една на ден осигуряват 12% от фибрите, необходими за деня.
Кората на полезната краставица съдържа силициев двуокис – съществен компонент на съединителната тъкан, включваща кости, сухожилия, мускули, връзки, хрущяли. Други минерали, които се намират в кората на зеленчука, са магнезий и калий. Те, заедно с натрия, спомагат за регулиране на кръвното налягане.

Водното съдържание на краставицата спомага за хидратацията на тялото, както и за освобождаването от токсичните елементи в организма.

Натуралният продукт съдържа кафеена и аскорбинова киселини, които предотвратяват задържането на вода в организма. Зеленчукът спомага доброто храносмилане и усвояването на мазнините и белтъчините.

Съдържанието на витамините A, B и C в краставицата помага за поддържането на здрава и нежна кожа. Силициевият двуокис благоприятства формирането на по-здрава съединителна тъкан на кожата на лицето.
Зеленчукът е полезен и при кожни проблеми, слънчеви изгаряния, благоприятства и лечението на отоци под очите.

Поставянето на два резена краставица върху очите в продължение на 10 минути може значително да намали подпухналостта. А използването на масло от краставица, в комбинация със зехтин, допринася за премахването на черни точки.

Краставицата е богата на силиций и сяра. Затова редовната консумация на зеленчука спомага здравия растеж на косата. Краставицата съдържа естествени соли и витамини, които са полезни за растежа на клетките. Високото съдържание на минерали я превръща в естествен източник на антиоксиданти. Известна е с качествата си на диуретик. Асвен това ако хапвате редовно краставица, ще алкализирате отлично тялото си, което е залог за здраве.Източник: lechitel.net

В категории: ХРАНЕНЕ И СПОРТ
Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички
Хранене и спорт Виж всички