Ароматерапия – идеално средство за здраве и щастие
Сподели:
16 Май 2018, Сряда

С ароматерапия може да потушите много неприятни симптоми и да потиснете развитието на много болести

Лечението с аромати или т.нар. ароматерапия се развива все повече като един от най-ефикасните природосъобразни методи. В много страни вече са създадени специални оранжерии за цветя и билки за лекуване с аромати. Обонятелните нерви, предаващи сигнала за даден аромат към мозъка, са директно свързани с онази част от централната нервна система, която контролира ендокринната система, отделяща хормони. Тези хормони оказват влияние върху растежа и несъзнателните жизнени функции като сърдечен ритъм, дишане, храносмилане, телесна температура и глад.


Полезната и много приятна ароматерапия представлява лечение или превенция на болест чрез използване на различни есенциални масла. Ароматите „отключват“ различни химични реакции в тялото, водещи до отделяне на различни вещества. Така например енкефалинът намалява болката и създава усещане за добро разположение. Ендорфините също намаляват болката и индуцират сексуални усещания. Серотонинът спомага за отпущане и успокоение. Тъй като обонятелните нерви са директно продължение на лимбичната система на мозъка, реакцията при вдишване на аромата се предава незабавно.

Едни от най-разпространените ароматни масла в аромотерапия е босилекът. Той се използва в парфюмерията заради чистия си, сладък и умерено подправков аромат, наподобяващ този на карамфила. Маслото му помага за облекчаване на кашлица, настинки, бронхит и оскъдна менструация. Има добро действие при безсъние, нервност, истерия и умствена умора. В ароматерапията маслото от босилек се използва за подсилване на концентрацията и заради облекчаващото му действие срещу главоболие и мигрена.

Лавандуловото масло също е много познато и се използва в популярната арматерапия. То има антисептично действие и служи за успокоение на малки рани и изгаряния, за отпускане при главоболие и мигрена. Маслото има добро действие при лечение на астма, бронхит, хронична кашлица и настинка, високо кръвно налягане, предменструален синдром, безсъние, напрежение и депресия.

Бергамотовото масло къщо е е едно от най-популярните съставки в парфюмерията. Освен това той е отличен репелент и има добро действие върху уринарния и храносмилателния тракт. Полезен е при кожни раздразнения вследствие на стрес. Черният пипер има остър подправков аромат. Най-честите му употреби са свързани със стимулиране на циркулацията и срещу мускулни болки. Кожната употреба включва приложение при натъртвания и охлузвания, тъй като стимулира циркулацията.

Друго много полезно масло, използвано в аромотерапия е карамфиловото. То е повърхностен аналгетик, широко използван в стоматологията, а също така добър антисептик, антиспазматик, има газогонно и антиеметично действие.
Евкалиптовото масло е често използвано в комбинация с мента за облекчаване на дихателните пътища при настинка или грип. Maслото от здравец пък се използва като кръвоспиращо, антисептично и диуретично средство.

Лимоновото масло има свеж и ободряващ аромат, стимулиращо действие и е чудесен антидепресант. Помага при артрит, анемия, кашлици и настинки. Действа стимулиращо апетита и намалява болката при ухапвания от насекоми. Маслото от чаено дърво има антимикробно действие и е често използвано в антисептични и дезинфектантни препарати и разтвори за уста.

Сред другите полезни масла, използвани при ароматерапия са маслото от бял равнец, което се използва за намаляване на ставните възпаления и облекчения на симптомите при настинки и грип, кедровото масло, което има благоприятно действие върху мазна кожа, акне, раздразнения по скалпа и др. Евкалиптовото масло също е много популярно и помага при кашлица, настинка, бронхит и треска. Маслата от жасмин, роза, сандалово дърво и иланг-иланг пък са изразени афродизиаци и също са много популярни за ароматерапия.
Източник: lechitel.net

Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Красота и козметика Виж всички
Хранене и спорт Виж всички