За какво е полезно лененото масло
Сподели:
04 Септември 2015, Петък

Лененото масло добива все по-голяма популярност и това съвсем не е случайно - все повече изследвания, посветени на неговото въздействие върху здравето, показват положителния му ефект при различни състояния и заболявания.

 Каква е всъщност истината – такава каквато изглежда тя на фона на най-новите засега медицински проучвания? И кой, как и кога следва да се възползва от качествата на продуктите, съдържащи ленено масло?

Вече е известно и доказано, че лененото масло е най-богатият естествен източник на Омега-3 ненаситени мастни киселини, които са необходими за правилното функциониране на практически всички системи в човешкото тяло. Освен това в него се съдържат и Омега-6 и Омега-9 мастни киселини, витамини от групата В, калий, лецитин, магнезий, фибри, протеини и цинк. Като плюс на лененото масло мнозина отчитат факта, че то осигурява около 50% повече омега-3 отколкото рибеното масло без да има така специфичния и неприятен за мнозина вкус на риба.
Лененото масло съдържа омега-3 във формата на алфа-линоленова киселина (ALA). Но човешкото тяло не е особено ефективно при преобразуването на ALA. Затова често се препоръчва комбиниран прием на ленено заедно с рибено масло, защото то съдържа също така докозахексаонова (docosahexaenoic acid - DHA) и ейкозапатеонова киселина (eicosapentaenoic acid – EPA).

Защо да добавим ленено масло към диетата си
Някои диетолози и изследователи в областта на медицината смятат лененото масло за най-полезната добавка към храната заедно с комплексните мултивитамини. Почти всеки орган в тялото ни може да се възползва от някоя от неговите съставки, в това число сърдечносъдовата, имунната, репродуктивната, нервната система, както и костите.
Някои от фактите в подкрепа на това мнение са:
- Изследвания доказват намаляване на случаите на рак на гърдата и дебелото черво при хората, в чиято храна присъстват голямо количество лигнани (неразтворими целулозни фибри, на които лененото масло е до 100 пъти по-богато отколкото други пълнозърнести храни.
- Съществуват данни, че Омега-3 ненаситените мастни киселини помагат за понижаване на холестерола и триглицеридите в кръвта, като по този начин намаляват наслагванията по стените на съдовете, водещи по повишен риск от удар и тромбоза.
- Лененото масло помага срещу високо кръвно, възпаления, задържане на вода и понижена функция на имунната система.
- Намалява времето за възстановяване на мускулите след големи натоварвания.
- Увеличава енергичността и потентността.
- Ускорява зарастването на натъртванията и охлузванията.
- Улеснява отслабването като увеличава обмяната на веществата и изгарянето на мазнините.
- Подобрява усвояването на калция.
- Заздравява ноктите.
- Според някои изследвания подобрява способността на организма да се справя с пристъпи на астма и облекчава състоянието при екземи, псориазис, пърхот, ревматоиден артрит и диабет.
- Намалява риска от атеросклероза като спомага за премахване на атеросклеротичните плаки/отлагания особено по големите и средни кръвоносни съдове.
- Има данни, че успешно се прилага при някои случаи на депресия и шизофрения и постменструален синдром (ПМС) при жените.

За съжаление храненето на съвременния човек рядко успява да осигури необходимите количества ненаситени мастни киселини. Най-богатите източници на тези вещества – лененото семе, рибата (особено тази от студените водни източници), соята и канолата рядко присъстват в диетата ни. За сметка на това храни като червеното месо и яйцата увеличават производството в тялото на вредни простагландини. Лененото масло може да помогне за възстановяване на баланса.
От какво количество се нуждаем
Препоръчителната дневна доза ленено масло за повечето хора над 18-годишна възраст е 1000 мг дневно, приемана на 1 до 3 пъти. Още по-добре е лененото семе да присъства в естествения си вид в различни тестени храни, които ядем – хляб, кексове и дори салати. Научните изследвания показват, че до 30 грама ленено семе на ден е от полза за всеки организъм и не дава никакви странични ефекти.
Как да избираме какво да купим
При избора на хранителна добавка, съдържаща ленено масло, са важни няколко фактора:
- Продуктът е чувствителен към светлина и кислород – затова са за предпочитане тъмните меки желатинови капсули или ленено олио, поставени в тъмна опаковка.
- Лененото масло се добива от лененото семе чрез студено пресоване и колкото по-малко време е минало между добиването на семето и пресоването му, толкова по-добра е гаранцията за запазване на полезните му качества.
- Лененото масло има нужда от известно количество време и натрупване в организма за да покаже свойствата си. При различните хора, най-вече в зависимост от общото здравословно състояние, този период варира от няколко дни до 6 седмици.
- Препоръчително е капсулите ленено масло или олиото да се съхраняват на тъмно и хладно място.
- Ако не сте сигурни какво количество ви е необходимо или имате колебание при избора на конкретен продукт, консултирайте се със своя лекар или със специалист-диетолог.
Източник: zdrave.bgИзточник: iwoman.bg

Сподели:
Здраве от природата Виж всички