За здраво сърце спазвайте тези 5 правила
Сподели:
25 Септември 2018, Вторник

Ако искате да имате здраво сърце и да доживеете до дълбоки старини, трябва да спазвате няколко лесни правила

Общото ни здраве зависи много от важните органи в тялото ни. Един от тях е нашето сърце – мускул, който няма умора и доставя до всяка част на тялото ни кръв. И тъй като ако заболее, то трудно, да не кажем никога не се регенерира достатъчно, затова трябва да живеем така, че да му осигурим дълъг и безпроблемен живот, за да ни служи до дълбоки старини.

За да имате цял живот здраво сърце, трябва да спазвате няколко много лесни и прости правила и да поддържате кръвоносната си система здрава,за да бъде силно и правилно работещо и то. Първото правило е правилното и здравословно хранене. Яжте повече зеленчуци, плодове и ястия с минимална термична обработка.


Витамините и целулозата подобряват цялостната работа на организма, забавят развитието на атеросклерозата и наслагването на холестерола по стените на кръвоносните съдове. Рибата, която е доказано богата на омега-3 мастни киселини намалява риска от инфаркт и пази сърцето здраво. От друга страна, при термичната обработка почти всички хранителни продукти губят много от ценните си вещества.

Следващото правило за здраво сърце е да не загубвате никога добрата форма, да спортувате илида се движите повече. Плуването, разходките, походите в планината, колоезденето и всички други спортове са идеални за сърцето и кръвоносната система.

Тренировките поддържат в тонус всички мускули включително и сърдечния. По време на физическото натоварване по-бързо се преработва глюкозата и се изразходват веществата, които иначе се наслагват по най-проблемните места. По време на физическите натоварвания наблюдавайте пулса си – той трябва да бъде максимум 110-130 удара в минута.

Следващото правило за здраво сърце е да се употребява умерено количество алкохол. Чаша сухо червено вино дневно или 25-50 грама високоалкохолно питие е от голяма полза за сърцето.
Червеното вино е богати на полифеноли – силни антиоксиданти, които се съдържат в семките на гроздето. Високоалкохолните напитки пък разширяват кръвоносните съдове. Според последните изследвания, умерената употреба на алкохол намалява с до 30% риска от инфаркт и инсулт.

Друго правило за здраво сърце е добрата фигура. По правило обиколката на талията не трябва да превишава тази на бедрата. Според последни изследвания талия над 89 см, независимо от ръста е реална заплаха за здравето. Учени посочват т.нар. “мастна верига”: твърде много мастна тъкан – относителна недостатъчност на инсулин – повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта (възниква диабет от 2 тип) – повишаване нивото на холестерола – развитие на атеросклероза и поява на повишено кръвно.

Последното правило за здраво сърце е да се откажете от тютюнопушенето. Цигарите, освен на белия дроб,  вредят много и на сърцето. По данни от Световната здравна организация, пушенето е вторият след атеросклерозата фактор, способстващ за развитието на исхемична болест на сърцето. Цигарите способстват за отлагането на плаки по кръвоносната система, стесняват я и така се получава високо кръвно налягане, което е пагубно за сърцето и всички останали важни органи в тялото ни.Източник: lechitel.net

Сподели: