Дoц. д-р Плaмeн Кинoв: Спортът съхранява ставите здрави!
Сподели:
01 Март 2018, Четвъртък

Дали повишаването на физическата активност наистина ще доведе до подобряване или изчезване на оплакванията на болния? Ето препоръките на д-р Кинов как да опазим ставите и мускулите си.


- Доц. Кинов, само ставите ни ли остаряват заедно с нас? Как бихме могли да поддържаме ставния хрущял в добро здраве?
- С възрастта се наблюдават влошаване на функцията на отделните органи и системи. По отношение на мускуло-скелетната система намалява плътността на костите, намалява се издръжливостта им и се повишава склонността към счупване. Намалява силата, еластичността и здравината на мускулите; еластичността на сухожилията и връзките също се влошава, а ставният хрущял започва да се износва. В резултат се увеличава честотата на остеопороза и артрозна болест - износване на ставите. Съчетанието с често срещаните сърдечносъдови, бъбречни заболявания и диабет допълнително може да влоши състоянието на костно-ставната система.

От друга страна, наблюдава се тенденция към увеличаване на болните с тези проблеми поради увеличаването на средната продължителност на живота.

В подкрепа на нашата теза и съвети са множество изследвания, които потвърждават данните, че повишената физическа активност, особено когато е с висока интензивност и честота,

забавя стареенето

и свързаните с него намалени физически възможности и издръжливост, както и забавя появата на редица възрастово обусловени заболявания. Активното занимание с физическа дейност и спорт дори и в напредвала възраст позволява нормален живот, лишен от болести и ограничения.

- Какви са ефектите на физическото натоварване върху костно-мускулната система?
- Напредналата възраст е свързана с намаляване на костната маса и издръжливостта на счупване. Този феномен е по-изразен при жените, където загубата на кост може да достигне до 3% годишно след настъпване на менопаузата. Не са пощадени и мъжете, но темповете са по-ниски - от 0.5 до 0.75% годишно. Активното физическо натоварване може да спре този процес и дори да доведе до натрупване на кост.

- А как се отразява на мускулите физическата ни активност?
- Заниманието с физическа дейност намалява възрастно обусловеното отслабване на мускулите и загуба на маса. Значение за поддържане на мускулната сила и издръжливост има както заниманието с упражнения за издръжливост, така и за сила. Дори последните имат по-голямо значение, защото работата срещу съпротивление

предизвиква хипертрофия на мускулите

Свързаното с възрастта намаление на еластичността на връзките и сухожилията предразполага към по-чести травми и увреждания. Редовните занимания със спорт и гимнастика обаче предотвратяват тези изменения. Сухожилията и връзките при възрастни атлети над 70 г. са със запазена здравина и издръжливост и отговарят на тези при 20-годишни. Високите натоварвания закономерно водят до по-изразени ефекти.

- Възможно ли е да се възстанови ставният хрущял с упражнения?
- Пациентите, които се занимават с интензивна физическа активност, в по-малка степен страдат от увреди на ставния хрущял. С най-изразен ефект освен натоварването на ставите значение имат и упражненията за укрепване на мускулатурата и еластичността на околоставните структури. Ефектите са синергични. Дори и при леко увреждане на ставния хрущял, физическите натоварвания могат да помогнат, като забавят по-нататъшното износване.

Натоварването се съобразява с болния

“Упражненията трябва да бъдат индивидуализирани за отделния пациент в зависимост от състоянието му, придружаващите заболявания и ограничения във физическата функция. От съществено значение е постепенното увеличение на натоварванията. В зависимост от състоянието на сърдечносъдовата система при всеки болен може да се установи подходящо ниво на натоварване и да се изработи програма с упражнения”, категоричен е ортопедът.

Бързото ходене тонизира мускулите

При възрастните пациенти интензивните упражнения за сила запазват костната и мускулната маса, освен това увеличават силата на мускулите.

Важно е да се отбележи, че интензивните натоварвания са по-полезни от аеробните упражнения - движение, разходка, бързо ходене, леко бягане.

Търси се кардиопротективен ефект

Освен това повишеното насищане на тъканите с кислород води до намаляване на мастната тъкан и запазване на мускулната сила и издръжливост. Повишената активност има по-изразени ефекти. При възрастните с намалени физически възможности увеличаването на скоростта на ходене или удължаването на дистанцията на ходене може да повиши ефектите на натоварването. При тренирани индивиди се препоръчва и стресово натоварване - спринт, рязко изкачване или каране на колело на нагорнище.

Занимания за гъвкавост и баланс пазят равновесието

Редовните упражнения за еластичност и равновесие се препоръчват при възрастните пациенти. Те спомагат за запазване на обема на движение в ставите, подобряване на функцията и избягване на травми. Доброто загряване е препоръчително преди всички физически занимания, а статичното разтягане трябва да се извършва както преди, така и след тренировка. Поддържането на еластичен връзков апарат спомага за избягване на възпаление от пренапрежение в околоставните структури. Упражненията за баланс спомагат за запазване на равновесието и избягване на падания.

40% от мъжете са дебели!

“Затлъстяването е един от основните проблеми пред здравеопазването във всички държави. В скорошно проучване в 63 страни е установено, че 40% от мъжете и 30% от жените са с наднормено тегло, а съответно 20 и 24% са със затлъстяване. Наблягаме на този факт, защото затлъстяването води до редица заболявания, които в противен случай биха се появили чак след 20 г. живот. Подобни са ефектите и по отношение на опорно-двигателния апарат, където наднорменото тегло е в пряка връзка с износването на ставите. От друга страна, повишената физическа активност е едно от най-ефективните средства за намаляване на наднорменото тегло.

Не всеки може да постигне и поддържа високи нива на физическа активност, но промяната в начина на живот към по-активен се отразява благоприятно върху опорно-двигателния апарат. В този аспект ортопедите препоръчваме активния начин на живот, доколкото е възможен, при отделния пациент. Повишената физическа активност би довела до намаляване на свързаните с възрастта заболявания и би предотвратила загубата на физически капацитет поради обездвижване. Важно е да се подчертае, че повишената физическа активност не само намалява заболеваемостта, но и повишава продължителността на живота”, категоричен е специалистът.


Люба МОМЧИЛОВАИзточник: blitz.bg

В категории: Интервюта
Сподели:
Здраве от природата Виж всички
Хранене и спорт Виж всички